Podpłomyki

Hejj!
Witam was ponownie na moim blogu. Dzisiaj chciałabym się z wami podzielić przepisem z mojego wczesnego dzieciństwa. Podpłomyki tak jak już mogliście zauważyć po tytule to chyba najbanalszy przepis jaki znam. Wymaga tylko zręcznej pracy rąk 😉

Składniki:

  • mąka
  • woda
  • sól
Proporcje zależą tylko i wyłącznie od Was i od tego ile chcecie zrobić podpłomyków!

Do wysokiej miski wsypujemy mąkę i sól, a następnie staramy się je wymieszać. Dolewamy wodę (wodę należy dolewać po trochu, gdyż musimy uzyskać w miarę jednolitą masę, musi być gęsta jak śmietana) mieszając cały czas, jest to bardzo żmudny etap, ale możliwy do osiągnięcia. Możemy sobie również pomóc mikserem bądź rękoma. Po dokładnym wymierzaniu składników najlepiej stołową łyżką nakładamy nasz efekt pracy na blachę wcześniej nakrytą papierem do pieczenia. Pamiętajmy, aby placuszki nie dotykały się, bo posklejają się podczas pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180°C, następnie do gorącego piekarnika wsuwamy naszą blachę i pieczemy przez około 15 minut (do czasu aż podpłomyki się zarumienią).

Podpłomyki można jeść na wiele sposobów, wszystko zależy od fantazji i upodobań. Można je posmarować dżemem, serkiem, masłem orzechowym, majonezem czy też czekoladą. Można je jeść z sosami, zupami i sałatkami. Smakują również wybornie bez dodatków zarówno na zimno, jak i na ciepło.







http://przezogrodek.pl/podplomyki/



Komentarze